İlişkide Yaşanan En Büyük Problemler Nedir !



Uzun süreli beraberliklerin ilk ayından itibaren kimliğimizi yavaş yavaş değiştirmeye başlıyoruz.Kendimizi unutup,alışkanlıklarımızdan vazgeçiyoruz,partnerimizle tek bir bütüne dönüşüyoruz."Ben" kelimesinin yerini "Biz"alır oldu.Ben şunu yapacağım,ben şuraya gideceğim yok.Biz yapalım edelim var.Bir bütün olabilmek güzel de bununda bir sınırı olmalı.Çünkü bu sefer ilişkide bağımlılık faktörü ortaya çıkabilir.

Peki, Neden Birbirimize Bu kadar Çok Bağlanıp Birey Olduğumuzu Unutuyoruz ?

Psikolog Aslı Akkan bu durumu şöyle açıklıyor."Zaman geçtikçe ilişki içindeki taraflar,ilişkiyi koruma adına kendilerini unutuyor.Bu durum uzun ilişkilerin sıradanlaşmasına yol açıyor".Zaten yapılan araştırmalar gösteriyor ki birbirine bağımlı olma,terk edilme;sevilmeme ve yanlız kalma korkularımızdan kaynaklanıyor.

Birey Olduğunuzu Unutmayın !

Çiftler ilk günki heyacanlarını yitirdikleri ve birbirlerinden sıkıldıkları için ilişkilerini bitiriyorlar.Oysa ki sıradanlaşan ilişkilerini canlandırmanın kolay bir yolu var.Kişilerin kendi istediklerini,zevklerini açık açık söylemeleri.Bu uzun süreli ilişkilerin yıpranmasını en aza indirecektir.Yeni bir ilişkiye başladığımız an bir olduğumuzu unutmamak çok önem arzeder.

Bağlanmanın bilimsel açıklaması da var !

Psikolog Aslı Akkan bağlanmayla ilgili sorunları Bolwby’nin Bağlanma Kuramı’na bağlı olarak temellendiriyor. Aslında ilişkimizdeki bağımlılık derecemiz bebekliğimizden itibaren şekillenmeye başlıyor. Bolwby Kuramı’na göre 3 tip bağlanma türü ortaya çıkıyor. 

Güvenli Bağlanma (Secure Attachment)

Güvenli bağlanma gösteren bebekler, anneleri ya da bakıcıları yanlarındayken ondan uzaklaşıp çevreleriyle ilgilenir. Diğer bireylerle iletişime girme konusunda rahat davranırlar, bakıcıları uzaklaşırsa ya kısa bir süre ağlayıp sonra oyuna dalarlar ya da fazla tedirginlik göstermezler. Bakıcı geri döndüğünde sevinip onunla ilişkilerini sürdürürler.

Kaygılı/Çelişkili Bağlanma (Anxious / Ambivalant Attachment)

 Bu bebekler anneden ayrılıp çevreyle ilgilenmez. Anneleri uzaklaştığında terk edildiklerine dair korkuları iyice artar, anneleri yanlarından ayrılıp geri dönerse ağlarlar ve bir yandan ona sarılıp bir yandan da iterler. 

Kaçınık Bağlanma (Avoidant Attachment)

Bebekler, anneleri yanlarındayken çevreyle ve yabancılarla ilgilenir, duygularını anneleriyle paylaşmaz, bir bakıma annelerinden bağımsız bir biçimde çevreyi araştırır. Anneleri yanlarından ayrılıp geri dönerse, görmezden gelip oyunlarına devam ederler. 



1 yorum: